Zvyšovaniu populácie plamienky driemavej majú pomôcť drevené búdky

14.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 13. septembra (TASR) – Plamienka driemavá je druh sovy, ktorý na Slovensku patrí medzi ohrozené druhy. Zvyšovaniu jej populácie by mal napomôcť projekt Správy Tatranského národného parku (TANAP). "Plamienka patrí medzi ohrozené druhy pre viaceré negatívne faktory. Okrem iného je to úbytok bezpečných hniezdisk a doprava," uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.
Početnosť druhu podľa neho ohrozujú najmä predátori, napríklad kuny dokážu zničiť znášku, mláďatá a dokonca v hniezde sediacu samicu. Prioritou v ochrane druhu je záchrana existujúcich hniezdisk a inštalovanie rozmerných drevených búdok do poľnohospodárskych objektov, dôkladne zabezpečených proti predátorom.
"V rámci spoločného projektu Záchrannej stanice v Zázrivej a Záchrannej stanice Bartošovice Intereg boli vyvesené tri rozmerné drevené búdky v dvoch poľnohospodárskych spoločnostiach v územnej pôsobnosti Správy TANAP. Vložených bolo do nich päť jedincov plamienky driemavej privezených z Bartošovíc, ktoré boli predtým okrúžkované," objasnil Majko.
Plamienka driemavá je kozmopolitne rozšírený druh, je to typický synantropný druh, hniezdi najmä vo vežiach kostolov a na povalách poľnohospodárskych budov. Najcharakteristickejším znakom plamienky je výrazný srdcovitý závoj na prednej strane hlavy, podľa ktorého plamienku pozná mnoho ľudí.
 

Vyberte región

mark